SPAM DERGİ Q1 2016 YAYINDA !

ONLİNE OKU

retro_bilgisayar_oyunlari

Eskiden bilgisayar oyunu oynamak, tüplü televizyonlarla, her an bozulma riski taşıyan joystick’lerle, kaset ya da disketle yapılan meşakkatli bir işti. Aradan yıllar geçti, oyun sektörü muazzam derecede ilerledi.

Ama Biz Hala ” O ” Oyunları Özlüyoruz !

Sürekli eskiyi özleyen ve konuşan insanlar olmasak da konu bilgisayar oyunları olunca o günleri özlemekten kendimizi alamıyoruz. Bu konuda yazı yazmayı uzun zamandır istiyorduk ama yazıya hangi oyunları koyacağımıza karar veremiyorduk.

Oturduk masanın etrafına ve çetin tartışmalardan sonra aşağıda okuyacağınız 12 oyunda karar kıldık. Liste daha uzar ama maalesef yerimiz dar. Ama şuna eminiz ki; siz yazıyı okurken kendi listenizi zaten yapacaksınız.

 

retro1

 

 

Hem Atari’de hem de Commodore 64’te efsane olmayı başaran bu oyunda, sonsuz bir düzlem üzerinde karşımıza çıkan ve cephaneleri asla bitmeyen savaş uçakları arasında ilerlemeye çalışırdık.

Joystick kıran oyunlar sıralamasında başlarda yer alan River Raid’i oynamamış bir insana rastlarsanız, ona rahatlıkla ‘nereden geldin sen kardeş?’ sorusunu sorabilirsiniz.

 

 

 

retro2

 

 

Birçok başka oyuna ilham veren bu Amiga efsanesinde, prensesi kurtarma yolunda uykusuz geceler geçirenleriniz çoktur, eminiz.

Zamanının ötesinde animasyonları ile ilk göreni derinden etkileyen Prince of Persia için ‘şimdi olsa yine oynarım’ diyenlerden misiniz acaba? Biz öyleyiz de..

 

 

 

retro3

 

Kasetin geçmek bilmeyen dakikalar boyunca yükledikten sonra karşımıza getirdiği dünya o kadar etkileyiciydi ki bilgisayar başından saatlerce kalkmak mümkün olmuyordu.

Tabii bunda oyunun Commodore 64 versiyonunun çok zor olmasının da payı var. Bitiremeyenlerin bitirenlere acayip gıcık olduğu oyunlar serisinden.

 

 

 

 

retro4

 

 

Gelmiş geçmiş en iyi araba yarışı oyunlarından biri olan Lotus müthiş müziği ile de gönüllerde taht kurmuştu. Şimdi tabletler için satılan araba yarışlarının atası sayılabilecek bu oyunda karşınıza telif yüzünden ismi değiştirilmiş ünlü yarış pilotları da çıkıyordu.

Ekranın enine ikiye bölünmesiyle iki araba kıyasıya yarışıyor ve içimizin yağları eriyordu.

 

 

 

 

 

 

Şimdinin konsol oyunları muhteşem hatta kusursuz olabilir ama hiçbirinin Sensible Soccer’ınki gibi bir ruh taşımadığı bir gerçek. Evde birkaç kişi toplanıp yapılan turnuvalar bu oyunla başladı.

Oyunun akıcılığı, tüm takımların olması, atılan müthiş goller o zamanlar için altın değerinde şeylerdi. Çok özledik.

 

 

 

retro6

 

 

Başka bir gezegende sıkışıp kalmış olan bir elemanın kendine bu farklı dünyada bir yol açması ekseninde ilerleyen oyunun en önemli özelliği senaryosunun çok iyi olmasıydı.

Grafikler o zamanlar için etkileyiciydi. Herkesin sevmediği ama sevenin de çok sevdiği özel bir oyundu Aneother World.

 

 

 

international_karate

 

 

Güneş batarken oynanan efsane dövüş oyunu. Amaç beyaz kuşaktan başlayarak kara kuşağa ulaşmaktı.

Ülke ülke dolaşılır ve karatenin incelikleri sergilenirdi. Joystick’I ustaca kullanmayı becerenler bu oyunda her zaman kazanan oldular. Müzikleri ayrı bir yazı konusu olacak kadar güzeldi.

 

 

 

 

 

 

 

Müstehcen oyunlar listesinin başında yer alan Leisure Suit Larry aslında son derece akıcı bir macera oyunuydu.

Çıktığı gibi efsane olan ve yeni serileri piyasaya sürülen bir oyun olmasının yanında düşündükçe insanı gülümseten bir hikayeye sahipti.

 

 

 

 

 

 

Gerek hareketleri gerekse de oyun senaryosu ile oynayanları mest eden Last Ninja zor olmasının yanında neredeyse her Commodore 64 tutkununun en sevdiği oyunlardandı. Saklanarak, dövüşerek ve belli eşyaları alarak ilerlemek müthiş keyifliydi ama sanıyoruz herkesin en sevdiği kısım yıldız atarak birilerini avlamaktı.

Gerek hareketleri gerekse de oyun senaryosu ile oynayanları mest eden Last Ninja zor olmasının yanında neredeyse her Commodore 64 tutkununun en sevdiği oyunlardandı. Saklanarak, dövüşerek ve belli eşyaları alarak ilerlemek müthiş keyifliydi ama sanıyoruz herkesin en sevdiği kısım yıldız atarak birilerini avlamaktı.

 

 

 

 

untouchables

 

 

O zamanlar ünlü filmlerin mutlaka oyunu çıkardı. Ama aslında biz o oyunun filme ait olduğunu grafiklere bakarak değil kasetin üstündeki resme bakarak anlayabilirdik sadece.

Untouchables iyi bir filmden uyarlama oyundu aslında. Sınırsız silah ve macera bu oyunun en önemli özelliğiydi. Ama gerçekten çok zevkli bir oyundu.

 

 

 

summer-games

 

 

Bu oyun serisinden bahserderken Winter Games, World Games, California Games gibi oyunları da içine katmak gerekiyor elbettte.

Evde doğumgünü ya da bayram gibi günlerde birkaç kişi biraraya gelindiğinde bu oyunlar uzun süre oynanır, yarışmalar yapılırdı. Fakat en sinir bozucu olanı hızlı koşmaya çalışırken joystick’in kırılmasıydı.

 

 

 

 

skate-or-die

 

 

Kaykayın ülkemizde yeni yeni moda olmaya başladığı yıllarda bu oyun adeta bir patlama yaratmıştı.

Sanki hepimiz kaykaycıydık, hepimiz kaykay havuzunda döktürüyorduk. Havada çeşitli hareketlerle puan alındığında mahallede adeta bir ilah hline gelmeniz kaçınılmazdı.

 

 

 

 

Press play on tape
Commodore 64’ün o efsane ekranında LOAD yazıp RETURN’e hızlıca bastıktan sonra ekrana gelen ve bize az sonrası için büyük mutluluklar vaadeden komut.

Syntax error
Umutların kırılma anı idi bu yazıyı görmek. Heyecanla yazılmaya başlanan nice kodlar bu uyarı ile bitirilemedi. Elbette sadece eskiye ait bir hata mesajı olmasa da duyulduğu anda eski günleri hatırlatan bir uyarı.

Kafa ayarı
Kaset ile yüklenen oyunların düzgün bir şekilde açılmasını sağlamak için kafa ayarının tam olması şarttı. Küçüçük ve derin bir deliğin içinde incecik bir vidayı çevirerek ne kafalar yandı o zamanlar.

Joystick
Eskiden oyun oynamak için gereken alet. İşte tanımı bu kadar basitti. Gittikçe gelişti, geliştikçe daha çabuk bozulur oldu. Joystick tamiri ile dünyalığını yapan bir kitleyi de beraberinde getirmişti.

Grafikleri çok iyi
Şimdi son derece anlamsız gelse de eskiden yeni çıkan bir oyunun iyi olduğunu anlatmanın en kestirme yoluydu. Bu lafı duyunca karşınıa iki seçenek çıkardı: ya hemen o oyunu alacaktınız ya da bunu söyleyen arkadaşa gidip oynayacaktınız.

Disket
Kasetten sonra gelen büyük nimetti. Uzun bekleme sürelerini azaltmış gönüllerde that kurmuştu. Şimdi ise fotoğrafı bile kendi içine sığmıyor. Efsanenin acıklı çöküşü bu olsa gerek.

Oyun çektirmek
Yeni bir oyun çıktığında doğruca mahallenin oyuncusuna gidilir ve o oyun çektirilirdi. Ardından eve koşup kaset o ikonik teybe takılır ve ‘load’ yazılarak enter’a basılırdı.

Bilgisayar kurmak
Bilgisayarın fişe takılarak kullanıma hazır hale getirilmesinden ibaret olan bu durum küçük hayatımızda çok büyük bir şey olduğundan olsa gerek böyle adlandırılırdı.

Run stop shift lock
Bu efsanevi tuş kombinasyonuyla o zamanlar için adeta sihirli sayılabilecek şeyler yapılırdı. Örneğin bu kombinasyonla Load komutunu yazmadan Press Play on Tape yazısını görebilirdik ki bu büyük mutluluktu.

Çoklu kaset
Birçok oyunun aynı kasette bulunması olayıydı. Daha pahalıydı ama çok havalıydı.

Kartuş oyun
Bazı markaların daha hızlı oyun yüklenmesi için geliştirdiği bir teknolojiydi. Tenoloji diyoruz çünkü o zamanlarda büyük olay yaratmıştı. Fakat nedense hiçbir zaman popülerliği yakalayamadı.